Vad är finger skateboard?

Det finns en gren inom skateboarding som inte är lika känd som den vanliga: nämligen finger skateboard. Dessa miniatyriserade skateboards har blivit mer än bara leksaker; de är en portal till en värld av finmotorik, kreativitet och gemenskap.

Vad är finger skateboard?

Ett finger skateboard är precis vad det låter som: en miniatyrversion av en riktig skateboard, designad för att manövreras med fingrarna istället för fötterna. Du kanske har sett dem som nyckelringar eller som en del av en större lekset, men för entusiaster är de så mycket mer.

Ett standard finger skateboard är ungefär 100 millimeter långt och 30 millimeter brett, utrustat med små hjul och axlar, kända som trucks. Dessa miniskateboards låter dig utföra tricks och stunts som liknar de du ser i skateparker, men på ditt skrivbord eller köksbord.

Historiken bakom finger skateboards

Finger skateboarding har en fascinerande historia som sträcker sig tillbaka till 1970-talet, men det var under 90-talet som de verkligen tog fart. Ursprungligen skapades de som leksaker eller nyckelringar, men snart började skickliga individer att använda dem för att imitera riktiga skateboardtricks.

Tekniker och stilar utvecklades, och finger skateboarding började växa som en egen subkultur. I takt med detta började företag att tillverka mer sofistikerade och realistiska modeller, vilket gjorde hobbyn mer tillgänglig och populär.

Hur finger skateboards används

Användningen av finger skateboards är både en konst och en färdighet. Här är några grundläggande saker du kan prova:

 • Ollie: Precis som på en riktig skateboard är ollie ett grundläggande trick där du får brädan att hoppa.
 • Kickflip: Detta innebär att du får brädan att snurra i luften längs dess längdaxel.
 • Grinds: Här imiterar du att brädan glider längs en kant, som en räcke eller kant.
Hur finger skateboards används

När du börjar använda ett finger skateboard, är det viktigt att förstå att det handlar lika mycket om finmotorik som om kreativitet. Dina fingrar blir dina fötter, och att lära sig balans och kontroll tar tid och tålamod. Många entusiaster skapar egna hinderbanor och skateparker i miniatyr för att öva och visa upp sina färdigheter. Det är en värld där precision möter kreativitet, och möjligheterna är nästan oändliga.

Olika typer av finger skateboards

När du börjar utforska världen av finger skateboards, kommer du snabbt märka att det finns en mängd olika typer att välja mellan. Varje typ är unik och erbjuder olika möjligheter för tricks och stil. Här är några av de vanligaste typerna:

 1. Plastbrädor: Dessa är de mest grundläggande och ofta de billigaste. Perfekt för nybörjare som vill prova på hobbyn.
 2. Träbrädor: De ger en mer autentisk känsla och är oftast av högre kvalitet. De är populära bland mer erfarna användare.
 3. Anpassningsbara brädor: Dessa brädor kan du anpassa efter eget behov, från hjul till kullager och trucks. De är idealiska för den som vill ha en mer personlig upplevelse.

Oavsett vilken typ du väljer, är det viktigt att tänka på vad du vill uppnå med din finger skateboard. Vissa typer är bättre för tricks, medan andra är mer för visning eller samling.

Material och design

Material och design spelar en stor roll i hur en finger skateboard presterar. De flesta kvalitetsbrädor är gjorda av trä, precis som deras större motsvarigheter, men det finns även de som är gjorda av plast, metall eller andra kompositmaterial. Här är några faktorer att tänka på när det gäller material och design:

 • Trä: Ger en bra balans mellan vikt och hållbarhet. Det är också det traditionella valet för både finger skateboards och riktiga skateboards.
 • Plast: Lätt och billig, men ofta mindre hållbar och erbjuder inte samma känsla som trä.
 • Metall och kompositer: Kan erbjuda unika egenskaper, som extra vikt för stabilitet, men kan vara dyrare.
Material och design

Designen på din finger skateboard påverkar också hur den känns och presterar. Allt från bredden på brädan till formen på hjulen kan göra stor skillnad. Det finns även en estetisk aspekt att överväga – många brädor kommer med detaljerade och kreativa designs som gör dem till små konstverk.

Finger skateboarding som en hobby

Finger skateboarding är inte bara en fysisk aktivitet; det är en hobby som kan engagera dig på många olika plan. Här är några aspekter av hobbyn som du kan utforska:

 • Skicklighet och teknik: Precis som med traditionell skateboarding krävs det tid och övning för att bli skicklig. Du kan spendera timmar på att finslipa dina tricks och skapa nya kombinationer.
 • Kreativitet och DIY: Många entusiaster bygger sina egna skateparker och hinderbanor. Du kan använda allt från papp och lim till avancerade byggsatser.
 • Samlande och anpassning: Förutom att använda brädorna, kan du också samla på dem. Det finns en hel värld av samlarobjekt, från sällsynta utgåvor till anpassade designs.
 • Gemenskap: Det finns en stor community av finger skateboard-entusiaster. Du kan dela tips, tricks och idéer, både online och i person.
Finger skateboarding som en hobby

Oavsett om du ser finger skateboarding som en rolig avkoppling eller en seriös hobby, finns det något för alla. Det handlar inte bara om att utföra imponerande tricks, utan också om att uttrycka dig själv och skapa något unikt.

Finger skateboarding i tävlingar och professionella sammanhang

Finger skateboarding är inte bara en hobby; det har även utvecklats till en sport med tävlingar och professionella utövare. Tävlingarna kan vara allt från lokala event till större internationella mästerskap.

Deltagarna tävlar i olika grenar, som best trick, freestyle eller park courses, där de visar upp sin skicklighet och kreativitet. Det som gör dessa tävlingar så fascinerande är precisionen och innovationen som krävs för att utföra komplexa tricks i så liten skala.

Finger skateboarding i tävlingar och professionella sammanhang

Skillnaden mellan finger skateboarding och vanlig skateboarding

Även om finger skateboarding och vanlig skateboarding delar många likheter, som tricks och kultur, finns det uppenbara skillnader. Finger skateboarding kräver finmotorik och övning av handens rörelser snarare än hela kroppens balans och styrka.

Dessutom är finger skateboarding mer tillgängligt eftersom det inte kräver stora ytor eller särskilda anläggningar. Denna tillgänglighet gör det möjligt för människor i alla åldrar och med olika fysiska förmågor att njuta av skateboardkulturen på sitt sätt.

Att välja rätt finger skateboard för dig

Att välja rätt finger skateboard är en personlig resa. Det är inte bara en fråga om estetik, utan också om hur brädan känns och reagerar på dina rörelser. Här är några faktorer att tänka på:

 • Kvalitet och material: Välj en bräda som känns stabil och välbyggd. Träbrädor ger ofta en bättre känsla och hållbarhet.
 • Storlek och form: Vissa föredrar bredare brädor för stabilitet, medan andra föredrar smalare för mer komplexa tricks.
 • Anpassningsbarhet: Om du är seriös med din hobby, kan det vara värt att investera i en anpassningsbar bräda, där du kan byta ut hjul, trucks och andra komponenter.
 • Design: Slutligen, välj en design som speglar din personliga stil. Det kan vara allt från enkel och stilren till färgstark och konstnärlig.

Avslutning

Finger skateboarding är mer än bara en lek med miniatyrskateboards; det är en konstform, en sport, och ett sätt att uttrycka sig. Genom att kombinera skicklighet, kreativitet och gemenskap erbjuder denna unika hobby något för alla, oavsett ålder eller bakgrund.

Oavsett om du är intresserad av att tävla, samla eller bara ha kul, finns det en plats för dig i finger skateboardingens värld. Så varför inte plocka upp en bräda och prova? Vem vet, du kanske upptäcker en helt ny passion. Finger skateboarding är inte bara en lek, det är en resa mot skicklighet, kreativitet och gemenskap.